Baby is here.. And what now?!

Zdravo! Prošlo je dva meseca od kako sam poslednji put pisala, i iskreno nedostajalo mi je.

Da krenemo ispočetka. Beba je stigla na svet i zove se Mateja. Sve je bilo novo i trebalo je vremena da se naviknemo jedni na druge. Najteže nam je palo (ne)spavanje, iskreno. Nije da smo navikli da spavamo dugo, već nam je trebalo dugo da se uskladimo sa bebom, da pronadjemo rutinu koja će i njemu i nama odgovarati, želeli smo da ga od samog početka naučimo nekim ritualima, kao što je kada je vreme za spavanje, za jelo i za šetnju, a ne da čekamo kada on nešto zaželi – a mi da to i stvorimo / radimo.

Mateja je u suštini dobra beba, plače kada želi nešto da kaže, u smislu – da je gladan, ili je pelena puna ili kada ima grčeve posle jela. Ovo poslednje, grčevi, je stvar koja nam je zadala najviše muke, i još uvek se borimo. Kažu da su grčevi kod dečaka jači i da duže traju. Nema pravila, znam i mame devojčica koje su imale isti problem – moja mama kaže da je mučila istu muku sa mnom. Nema te stvari koju nismo probali; od čaja sa kimom i kamilicom, pa Espumisan kapi, pa BioGaja kapi, pa masaže stomaka i ljuškanje, onda Bibilibi čaj… sve dok nisam poslušala majku i kupila PLANTEX čaj. Ovo je čaj koji ne bi trebalo kupovati bez konsultacije sa lekarom, zbog jačine. Konsultovali smo se sa pedijatrom i odobrio je. Jak je i dovoljna je jedna mera od 80ml za ceo dan, mi ga tako pijemo. Ja mu dajem do 30ml čaja posle jela, gde se on ubrzo potom isprazni i napuni pelenu, i posle smo mirni. Sve u svemu, pomaže nam.

Druga stvar oko koje nam je trebalo vremena da se uhodamo je svakako spavanje. To je jako bitna rutina i trebalo bi je sto pre uhodati. Pošto nam se grčevi javljaju u ranim jutarnjim satima, već smo od 06 h ujutru na nogama. Sledi oblačenje i dojenje, i odlazak napolje do 07.30h. Napolju smo u šetnji do nekih 9.30 – 10h; onda sledi dojenje i dremka. Pokušavamo da ga hranim na svaka 3h minimalno, osim kada spava duže – ja ga ne budim da bih ga nahranila. Kažu da deca rastu i razvijaju se dok spavaju – i ja verujem u to. Mateji ne smeta.

Još jedna stvar. Nikolin posao je takav da smo non stop u pokretu. Za svojih nepunih 40 dana, Mateja je putovao avionom, bio na plaži, išao napolje svaki dan, i putovao po Srbiji. Nismo se držali pravila da ne izlazimo iz kuće 40 dana; naše pravilo je više bilo da ne idemo u posete prvih 40 dana. I ništa mu nije bilo.

S obzirom na to da je rodjen u Atini, a da smo u Srbiju došli sa nepunih njegovih mesec dana, Mateja nije primio ni jednu vakcinu. Sistem vakcinacije u Srbiji je drugačiji nego onaj u Grčkoj; ovde bebe do starosti dva meseca prime 3-4 vakcine, dok u Grčkoj tek tada kreću. To bi značilo da mi kasnimo. Prošle nedelje smo sređivali papire za Mateju, dobili smo potvrdu da je zdravstvena knjižica u izradi i od sledeće nedelje krećemo na preglede pa ćemo zakazati i vakcinaciju.

Ono što nas svi pitaju, i verujem da mnoge zanima – je to kako izdržavamo sa dva kučeta i bebom? Lagano. Možda će ovo zvučati bezveze nekome i možda neće imati smisla svima – ali nas su kučići pripremili za bebu. Naučili su nas da brinemo o nekome, da više nismo sami i da nas je sada više – vodili smo ih svugde sa sobom, od putovanja do plaže i restorana, nismo ih ostavljali kući. Naučili su nas da se ljubav uvećava samo kada se deli, ma koliko to zvučalo otrcano; da je briga o nekome najlepša stvar; da postoji neko ko zavisi od tebe i da više ne možeš biti sebičan. Naravno da nije isto imati kuče i imati dete; ali je lakše kada posle kučeta dobiješ bebu, jednostavno ti budjenje, hranjenje i sva ta briga ne padne teško, već si nekako uhodan, makar i polovično. Još neki od benefita su svakako odrastanje bebe pored kučeta. Maks i Maša su u početku bili ljubomorni i stalno su hteli da zauzmu Matejino mesto, krevetac ili gnezdo; ali već sada su tako zaštitnički postavljeni da ne dozvoljavaju da nepoznate osobe prilaze osim ako mi ne dozvolimo; i obaveštavaju nas kada beba plače!

Svaki početak je težak, manje ili više. Ne dozvolite da vam bilo ko kroji prve dane sa bebom, to bi bio moj savet. Ne slušajte nikoga, radite kako znate, to je uvek najbolje. Svaka majka, pa i otac, su zbunjeni kada bebac dođe i često se postavlja pitanje – šta sada? Šta god ti želiš. I kako god ti želiš. I NIKAKO DRUGAČIJE.

Do sledećeg puta,

Jelena

Advertisements

2 thoughts on “Baby is here.. And what now?!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s