PREGNANCY JOURNEY!

Zdravo!

Ono o čemu sam htela da pišem, a odlagalo ga je vreme – jer najbolje je pisati o nekoj temi kada se utisci slegnu, a “putovanje završi” – jeste moj put kroz prvu trudnoću. Izazov je bio veliki jer je prva trudnoća, mnogo je stvari koje ne znaš i o kojima nemaš predstavu, koje ti pričaju i koje slušaš sa strane, pa kako znati šta je dobro, a šta ne, i koji savet poslušati?

Loša vest je da niko drugi sem tebe ne može znati šta je dobro a šta ne, jer je svaka trudnoća individualna. Nekome nešto prija, a nekome ne. Želim da podelim sa vama neke principe kojih sam se pridržavala, savete koji su meni pomogli kao i trikove koji su mi poslužili.

IMG_1501

1. Ako imaš mučnine – proći će. Ali će se sve nadoknaditi na kraju.

Na početku trudnoće, pogotovo u prva tri meseca, možda čak i četvrti – imala sam strašne mučnine. Povraćanje svako jutro (ako imam sreće onda svako drugo) nije ni malo prijatno. Skoro svako jelo koje sam obožavala ubrzo sam omrzla, i lista jela koje bih jela je bila sve kraća. Kada su mučnine prošle, polako sam se vraćala u normalu, da bih na kraju osmog i početkom devetog meseca sve nadoknadila. Koliko god mi prijalo to što se u početku nisam puno ugojila i što sam pratila šemu 1 mesec – 1 kilogram; u trećem semestru se sve nadoknadilo, koliko god vodila računa o ishrani.

2. Redovno radi nalaze krvi i mokraće, čak i ako ti to lekar ne kaže.

Od početka trudnoće promenila sam 3 lekara. Moja prva lekarka radi privatno i po njenom savetu sam pronašla lekara koji radi u porodilištu, ne bi li se upoznale i da ne dođem nespremna na porođaj. Kada smo odlučili da ću se ipak poroditi u Atini, tu sam upoznala svoju treću lekarku koja će biti sa mnom do kraja. Iako mi ni jedna od njih nije zahtevala redovne nalaze krvi i mokraće, ja sam ih redovno radila na svoju ruku. Kao i nalaz predispozicije dobijanja šećera u krvi tokom trudnoće. To sam radila jer mi je lekarka non stop ponavljala – manje hleba, manje šećera, nećemo da dobiješ šećer u trudnoći. Na šta sam je ja pitala, da li možemo nekako da odredimo da li imam predispozicije? Nisam želela svaki dan da merim koliko sam šećera unela, i da se stresiram, i nalaz je pokazao da nemam predispozicije. Ali to nikako nije značilo da sam se opustila i da sam jela šta god mi padne pod ruku, već sam pažljivije birala kada ću jesti šećere i uglavnom je to bilo ujutru.

3. Ukoliko si pre trudnoće vežbala, nastavi i u toku trudnoće.

Samo postoji jedna stvar. Smanji tempo. Ja nisam bila neka verna vežbačica kojoj je trening od 3-4 puta nedeljno stvar bez koje ne mogu da živim, ali sam gledala da vežbam što više mogu i da svaki dan šetam. Kada smo saznali da sam trudna, nastavila sam da šetam, bez da vežbam u teretani i slično. Tempo mi je bio svaki dan dva puta po sat vremena, jedan sat ujutru i jedan sat uveče. Jako mi je pomoglo to što imamo dva psa i što imam sa kim da idem kada Nikola nije tu. Cilj je napraviti 10.000 koraka dnevno, što je oko 7-8 kilometara. U početku nisam ni osetila šetnju, nije mi bilo naporno, čak sam i uživala, jer sam prestala sa bilo kojim drugim vidom vežbanja. Ali ulaskom u deveti mesec sve mi je teže da izdržim šetnje. Noge i karlica me bole, a neretko i donja leđa. Moram priznati da ponekad nosim pojas za trudnice, koji mi znatno olakšava šetnju jer smanjuje pritisak na kukove. I osetna je razlika kada zaboravim da ga stavim.

IMG_E2531

4. Spavanje će se poremetiti. Ali i za to postoji rešenje.

Spavanje u početku nije predstavljalo problem. U šestom mesecu sam počela da ustajem noću više puta ne bi li išla do toaleta. Vrlo lako sam nastavljala da spavam posle toga. Prvi problemi su se javili ulaskom u deveti mesec. Možda će zvučati čudno, ali ja sam do skoro (da ne kažem do juče) spavala na stomaku. Trik je u tome što imamo dobar dušek, a preko njega i Dormeo prostirku, i spavanje na takvom krevetu je pravo uživanje, kao na perju. U razgovoru sa lekarom, saznala sam da to nije štetno ni za bebu ni za mene, dokle god je udobno. A bilo je! Dolaskom u Atinu, promenili smo krevet, prostirku nemamo i spavanje prestavlja pravi izazov. Dovijam se svime i svačim, spavanje sa strane mi ne odgovara jer mi utrnu ruke i ramena; na leđima me tako zabole leđa da ne mogu da se okrenem; a na stomaku ne mogu jer se beba odmah šutira kada joj nešto ne odgovara. Šta me je spasilo? Jastuk za trudnice! Onome ko ga je izmislio treba uručiti nagradu jer je mene spasio!

5. Priprema za bebu

Najgluplja stvar koju sam čula bilo je – nemoj da kupuješ ništa za dete dok se ne rodi. S obzirom na to da nismo znali gde ću se poroditi, to je svakako odložilo prvu kupovinu; ali smo je svakako završili do početka osmog meseca. Nikola je sportista, i uopšte ne možemo da budemo sigurni da će biti tu kada porođaj krene, i kako da se oslonim na njega da kupi sve što treba za dete kada se porodim pa da me sve sačeka kada izađem iz bolnice? Koliko god bili spremni, uvek se nađe neka stvar koju zaboraviš. I svakako nije velika stvar otići u kupovinu pre porođaja, svakako nemaš ništa drugo da radiš i bolje je da se polako pripremaš za prve dane sa bebom, a ne da se stresiraš kada se porodiš kako ćeš da izađeš napolje i da ostaviš bebu samu ne bi li otišla u prvu kupovinu. Da se razumemo, toga će svakako biti, ali odvajanje na pola sata ili sat ne može da se meri sa onim od dva, tri ili više sati –  a toliko je potrebno za prvu kupovinu. A da ne napominjem da ne bi trebalo iznositi bebu prvih dana napolje. Zato buduće mame, uradite SVE pre porođaja i ne čekajte da neko to uradi za vas.

6. Uredno vodite evidenciju sa dokumentima koja ste dobili tokom trudnoće.

Ja sam kupila jednu fasciklu sa 100 providnih folija u koje sam ubacila sve nalaze, svaki pregled, slike sa ultrazvuka…itd. Poređala sam hronološki i vrlo lako mi je bilo da pregledam šta sam i kada radila, kao i to da pokažem novoj doktorki koje sam preglede obavila i kakvi su rezultati bili. Pored toga, čuvala sam i račune svakog pregleda, i jako mi je značilo kasnije da uporedim.

IMG_E2468

7. Pijte dosta vode.

Ko god vam je rekao da ne pijete mnogo vode da ne bi ste oticali – ne zna šta vam priča. Morate piti dosta vode iz dva razloga: prvi je da bi ste ostali hidrirani, jer ako vi dehidrirate zamislite kako je tek bebi? A drugi razlog je da bi ste izbacili iz mokraće sve bakterije koje se nakupljaju i da bi ste svoje bubrege održali zdravim. Dobro, ovaj drufi razlog praktikuju i žene i muškarci koji nisu trudni, da se razumemo, ali često zaboravimo. Noge će oticati pa oticati, pogotovo ulaskom u deveti mesec, nebitno da li je leto ili zima. Do njega dolazi jer je materica sada već toliko velika da pritiska krvne sudove koji usporavaju cirkulaciju nogu. Sebi možete pomoći ako potopite noge u hladnu vodu, da se rashladite; ili ako u ležećem položaju dignete noge u vis, ili bar malo odignete od podloge – ja stavim dva tri jastuka ispod nogu. Ono što meni pomaže tokom vrelih dana u Atini je limunana koju sama pravim. U bokal naspem litar i po vode, uberem listove sveže nane sa terase (najčešće desetak, ne manje) i dodam ceo jedan limun, ceđen. Ovaj napitak stavim u frižider da se malo ohladi i pravim dva puta dnevno. Nekako nemam naviku da pijem samo vodu, a ovo mi jako prija da se osvežim.

8. Jedite manje, a češće obroke.

U početku ishrana je bila poremećena zbog mučnina, ali čim se sve dovelo u normalu, shvatila sam jednu stvar – više mi je prijalo da jedem manje a češće, bukvalno da kao grickam usput, nego da sednem i da se najedem za sve pare. Posle takvih prežderavanja – nisam mogla da hodam, da sedim a kamoli da legnem. Kako i ne, želudac je sada imao ograničen prostor jer je beba zauzimala centralni deo. I jako me je boleo ako bih se natovarila hranom. S druge strane, grickanje je opasno ako se ne dovede pod kontrolu. Ja sam gledala da grickam dok npr traje serija a onda idem da nešto uradim – očistim stan, usisam, obrišem prašinu. Tako sam sebe pokušavala da obuzdam i da ne držim hranu non stop u rukama.

9. Čitajte!

Drage moje, ne postoji bolje vreme za sebe nego trudnoća. U zavisnosti od toga da li ste zaposleni ili ne, zavisi kada ćete imati svo vreme sveta za sebe. Neke žene rade do samog ulaska u deveti mesec, a neke od početka trudnoće otvore bolovanje. Ja sam imala tu sreću da ne radim, pa sam svo vreme iskoristila maksimalno za čitanje. Od raznih blogova za mame, novopečenih i onih koje su to već prošle; preko instagrama koji je ovih dana jako popularan; pa sve do knjiga o trudnoći, deci, odgoju i vaspitanju. Maksimalno sam se potrudila da trudnoću ne doživljavam kao drugo stanje u kome će da me drugi gledati kao bolesnu; sve sam od početka radila kao i sve ostale žene. Dobro, sada sa ove tačke gledišta mogu da kažem da sam mogla i malo da se opustim i da dozvolim da me nekad razmaze. Ali šta je tu je. Najviše što sam mrzela bilo je – nemoj ti, ti si trudna. Pa nisam invalid ako sam trudna. Radite sve po osećaju i kako vama odgovara, samo se potrudite da što više uživate dok možete.

IMG_4925

10.  Pojedi tu žabu!

Naslov potiče od jedne knjige koju sam u trudnoći pročitala. Radi se o tome da stvari koje vam najteže padaju radite prve ujutru. Autor knjige kaže da ćete se bolje osećati posle obavljenog posla, da ćete imati više elana za manje bitne stvari i da ćete biti efikasniji. Ono što je meni teško padalo, pogotvo u trećem semestru, bila je jutarnja šetnja. Jer bilo je lakše da se izležavam do 10 sati u krevetu, da se odmorim još malo jer me bole leđa od kreveta i spavanja. Ali čim bi ustala i šetala, odmah bih se osećala bolje i radosnije. Svakako ništa nisam radila kasnije, pa je dremka od pola sata posle podne bila pravo uživanje.

Na kraju, želim samo jedno da vam kažem. Niko sem vas ne može znati šta vama odgovara a šta ne. Ja se nisam držala onih stereotipa – ovo smeš a ovo ne smeš jer si trudna, već sam sve radila po osećaju. Na početku sam bila jako zbunjena, svi ti govore različite informacije a ti ne znaš koju da poslušaš a koju da izbegneš. Zato sam sve radila po svom osećaju, koliko mogu to ću i da radim, kada ne mogu ja ću da stanem. Jedini savet koji sam poslušala od početka je taj da se što više krećem ne bi li mi porođaj bio lakši. I verujem da će biti.

Hvala vam na poverenju!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s